Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2007 16:54 - Някои тактически постановки на шпага
Автор: aradia Категория: Спорт   
Прочетен: 6580 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.05.2007 17:32


Разлика при играта на шпага и рапира, макар и двете оръжия да са мушкащи, има не само във вида и поражаемото пространство на двете оръжия. От тук тръгват доста особености при самата игра, а от там и в целия облик на една фехтовална схватка и целите на един състезател в нея.

Ето какво съветва учениците си за общата тактическа постановка един италиански треньор по шпага

Как да се ръководи нападението при шпагата – Торан Джовани

 

Какво предопределя успеха или неуспеха в една схватка на шпага.

image 


При едно нападение в бой на шпага, не толкова техническите способности, действията, които си в състояние да реализираш, а тактическата интелигентност, изборът, между тези техники предопределя успеха или неуспеха на една атака. Не стига обаче само да се избере правилната техника: нужно е и умение да се удържи на взетото решение, по-трудно е отколкото изглежда, без да бъде то издадено безцелно на противника с опити и повторения. Ако си опитал и не си успял, замаскирай го, с други действия, противника ще забрави.

Запомни добре, че трябва да оцениш физическата и психическата си форма. Ако ти е останало малко бензин или се чувстваш на върха на силите си, трябва да можеш да се оправяш. Научи се да използваш почивките за възстановяване и размисъл. Помни да дишаш дълбоко, за да получиш кислород.

 

Наблюдавай противника

 image

Ситуация на равенство. При шпагата е добре да се знае, че поне началните рискове е добре да ги поема другия, ако е по-нетърпелив, особено ако не познаваш играта и реакциите му. Рискът от атака може да се приложи при неизгодно положение. Използвай времето на паузите, за да запаметиш информацията за противника и да поставиш най-добрата стратегия за неговите характеристики. Междувременно, дръж се все едно ти имаш предимство, като използваш тактики и техники за следващата ситуация.

 

Предимство: запомни, че в тази ситуация времето работи за теб. Ако другият не бърза, не се опитвай да му демонстрираш на всяка цена, че можеш да си по-глупав от него. Изчакай го на по-безопасна дистанция. Ако не остава на нея, притисни го и ти, контра инициатива, но само с цел да спечелиш от фехтовалната пътека, или да го накараш той да тръгне напред. Общо взето, остави го да тръгне той, и се опитай да дублираш удара, в неговото влизане. Не прави атаки с финт, ако не си сигурен, че другия ще направи защита. По-добре права атака и ответ. Заинати се да не парираш освен в редки случаи: другият ще изпревари ответа ти с неговия удар.

Избягвай да тръгваш, когато си притиснат, в края на фехтовалната пътека, за да не станеш предвидим. Завладявай терен винаги когато можеш, като се преструваш, че искаш да атакуваш, и първо определи зоната за тръгване и всеки отделен път на крачката му напред с първия крак, а не с втория.

image

Ако искаш бърза атака, а предимството ти е добро, можеш да провокираш действие като се откриеш, без да докосваш противниковото оръжие, за да завършиш с дублиран удар.

 

Неизгодна ситуация: В тази ситуация е твой ред да рискуваш. Ако имаш време, си струва да провериш дали другият е нетърпелив и ще опита атака. Ако времето е малко винаги дръж инициативата, ти трябва да напредваш и да го държиш в неговата половина, ако си успял, но той не тръгва, значи добре те е изиграл. Бързо го притисни в дъното и после атакувай по най-близките цели, ръка, крак, след някакво действие на разсейване – реплика, натиск, покана, финтове по други цели, рязко ускоряване и спиране, като винаги бъди готов за парат и рипос по оръжието на другия. Най-ефективните защити са тези, които се прилагат напред, упражнявай се да ги правиш, изисква се кураж, но са много ефективни, докато другия атакува.

Когато си притиснал противника в дъното, но наистина в дъното с крак на линията, много е вероятно той да се опита да атакува. Трябва винаги да си готов за париране и ответ, но най-вече за спиране. Не допускай грешката, да поискаш бързо да завършиш схватката, когато си успял да го заведеш в дъното, дръж го там, докато не направи грешка. Ти винаги можеш да се изтеглиш, той не.

Ако резултата го позволява, защото губиш, да речем само с една точка, но има време и достатъчно резултат до 15, можеш няколко пъти да се стремиш към двоен удар, за да го убедиш, че си малко по-глупав и да направиш по-лесно залъгващото действие действието, което подготвяш. (Подготвяш го, нали?).

Ако си в последните секунди, трябва да опиташ всичко, не чакай! Тръгни с финт или атакувай право с опозиция или флеш.

image

И най-накрая, виждате ли последните две снимки?
Ето заради такива красоти си заслужава да мислиш все повече и повече за това което ще правиш на пътеката.

С поздрави за Криси, нашата първа шпага!


Тагове:   шпага,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aradia
Категория: Спорт
Прочетен: 248521
Постинги: 16
Коментари: 107
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031