Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2007 08:34 - Приложна спортна психология
Автор: aradia Категория: Спорт   
Прочетен: 5362 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2007 08:35


 

Въведение в психологията, приложена в спорта

Док. Даниеле Кроста

 
Дълго се чудех дали да постна тая статия, превеждах си я за наши си лични цели. Надали ще е прекалено интересна на някои, но пък ако някога сте се замисляли защо някои хора успяват с по-малко физическа подготовка, а други не успяват макар и прекрасно тренирани ... ами ето. И за мое голяма учудване, поставянето на целите е по-важно на моменти, от това дали имаш техническите способности да

Тази статия е адаптация към фехтовката, но може да се приложи и за други спортове.

 

Целите са насочени към здравословното израстване на индивида, покоряване на личните граници, преодоляване на трудностите, подобряване на комуникацията с другите и със собственото си тяло и от там към постигане на задоволителни резултати. 

image

 

Спортна психология и борбен дух

 

От доста години спортисти и треньори са на мнение, че менталният компонент представлява основен и критичен елемент в спортните резултати, доста често по-важен от физиката и техниката.

 

Има обаче редица конкретни проблеми и предразсъдъци, които спъват подготовката и за които трябва да се работи - липса на специфични познания у спортистите и треньорите и липса на време, отделено за психическа подготовка.

 

Ето ги и шестте базови ментални способности:

 

Способност за определяне на цели – изключително важна при фехтовката

Оптимален контрол на психическата активация, от края на схватката до началото на новата трябва да се премине от максимално отпускане до максимална концентрация;

Контрол над вниманието – често пъти целта на противника е да „приспи”;

Овладяване на тревогата и стреса;

Способност за визуализация;

Контрол над мисълта;

 
image

 

За да се тренират менталните способности, от 70-т години, спортните психолози са изработили процедури и програми за специфична ментална подготовка в последователни фази.

 

 

В общи линии, всяка програма преминава през следните фази:

 

Информационна фаза

Диагноза на способностите

Програмиране: цели и методи

Възприемане и трениране

Приложение в състезание

Оценка на ефективността

 

Менталната подготовка днес има за ясна цел достигане на пиково представяне на борбен дух.

 

За да бъде ефективна трябва да се постави в контекста на общата подготовка. Всяка програма е индивидуализирана, но общото е, че трябва да се използва позитивен подход и насърчаване.

Самата програма трябва да върви от въвличането към поемането на отговорност от страна на играча над ситуацията и резултатите.

 

По време на този тип подготовка важна роля играе треньора, който освен, че мотивира състезателя, би следвало да умее да поставя реалистични цели.

 

Добрият треньор умее да съпреживява, но и да контролира психическата си енергия, стреса и вниманието си.  Той помага, вдъхва уважение и доверие.

 



Тагове:   психология,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Уникално...
25.02.2008 18:35
Браво пичове това е самата истина...и аз се занимавам с рапира, казвам се Боби и ако сте от Флеш - М ще се сетите кой съм...bobi.a@abv.bg ми е мейла пратете ако може повечко там...ама ако може и да е преведено...Много ви е готин и блога и сайта...Браво да сте живи и здрави...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aradia
Категория: Спорт
Прочетен: 248927
Постинги: 16
Коментари: 107
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930