Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2007 14:33 - .....да ви покажа нещо ;) със скалъпен коментар
Автор: aradia Категория: Спорт   
Прочетен: 4435 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2007 13:53


Ще започна с шпагата - поради най-голямата зона на поражения , тя изисква от спортистите повече предпазливост. Динамиката характерна за другите две оръжия отстъпва място на търпението и хладнокръвието, което прави шпагата  най -лесна  за проследяване при гледане на  запис.  Продължителното изчакване и дебнене  изглеждат досадни , но  пък ако срещу вас стои въоръжен човек с явното намерение да ви нанесе поръжеине едва ли бихте се втурнали към него  размахвайки своето оръжие. В това отношение   фехтовката с шпага най-силно се доближава до дуелите от миналото.
Очаквайта коментар към показаната среща :).

Ами ето го и коментара, който няма да е нито истински, нито меродаван, но все пак.



Първото нещо: времето на този бой е три минути .. малко? Хаха не е малко изобщо, ако сте там, струват ви се като 3 часа. Вижда се ясно, че с даване на началото на схватката ако единия състезател направи крачка напред, другият прави крачка назад и обратното. Има  стремеж, да бъде запазена дистанцията между двамата. Всеки се опитва да си подготви разстоянието за предстояща атака или да предизвика другия за атака и да го изненада. 

При шпагата изчакването разбира се е доста важен фактор: "който бърза, бърка", но това разбира се не е универсално правило. Още на първата схватка се вижда как руснакът отдясно притиска серзионо холандеца назад. Притиска го, но не атакува. Предизвиква го като дава сигнали, че започва атака, но се отдръпва, за да не прибърза, добре подготвя точката и нанася първия туш в срещата. За нас зрителите, а и за тях до известна степен, ориентирът за нанесен туш е светването на лампичка. Зелена за руснака отдясно, и червена за холандеца отляво. Руснакът продължава да притиска и да предизвиква, но не успява да нанесе втори туш. После на 2:11 минути при едно от предизвикванията, холандецът влиза рязко, като удря противниковото оръжие и изравнява. Хехе, не се старайте това да го видите, няма да стане, специално тук. 

От тази изравнителна точка холандецът набира инициатива и започва той на свой ред да притиска, но тръгва малко необмислено, не да предизвиква, а да търси различни части от тялото на противника. Наблюдавайте как на на 1:56 оставащи, се опитва да стигне до крака му. Руснакът спокойно изчаква и не тръгва на атака, и така успява да изнерви противника, че той тръгва напред и на 1:16 оставащи, атакува. Противникът му обаче се отдръпва, опъва ръката си и го оставя сам да се намуши с инерцията си. Следващият туш за Кобалков е малко късметлийски, на една минута, бутончето на холандеца не се натиска с достатъчно сила и не отбелязва туш, ответния удар, разбира се е успешен. За последния туш руснакът сменя тактиката и атакува изненадващо, без да чака. Мачът завършва дори и без да са нанесени 5 туша ( до толкова се играе в групите), защото изтичат трите минути.


Малко пояснения: това е от  финали на световно първенство  и там винаги нервите са повече от техниката. Ще разбия и някой мач на рапира, но там нещата вече така ще се замажат...






Гласувай:
0



Предишен постинг

1. traveller - Интересно
29.05.2007 17:33
Очаквам с нетърпение коментара. Може би защото за пръв път гледам нещо такова ми е трудно да проследявам действията и не разбирам какво виждам.
цитирай
2. monnio - *
30.05.2007 09:39
ще взема ида на някой турнир:) аз така си казвам всяка година и за бокса, но за фехтофка по ще се намерят мераклии:)
цитирай
3. aradia - Ако ти се идва на турнир ...
31.05.2007 08:56
Ако ти се идва на турнир, на 23, 24-ти юни в Пловдив има рапира мъже и жени, отборно и индивидуално. Ние, разбира се, ще сме там .. цялата огромнa клубна тумба, стискайтe ни палци!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aradia
Категория: Спорт
Прочетен: 249376
Постинги: 16
Коментари: 107
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930